Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra 2009 yılında Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünü Vehbi Koç Onur Ödülü alarak tamamladı. 2012 yılında bir yıl süren Yıldız Teknik Üniversitesi Pedagojik Formasyon eğitimini bitirdi. 2015 yılında onur öğrencisi olarak Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan psikolojik danışmanlık yüksek lisansını, “Best-Friend Acceptance/Rejection Questionnaire” Türkiye geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yaparak ve ergenlik döneminde arkadaş ilişkileri, psikolojik sağlık ve bağlanma arasındaki ilişkileri araştırdığı YÖK onaylı tezini vererek tamamladı. Yaptığı bilimsel araştırmayı 2016 yılında “International Society of Interpersonal Acceptance Rejection” Kongresi’nde İspanya/Madrid’de sözel olarak sunmuştur. Tezine ek olarak “Bağlanma Temelli Olumlu Ebeveynlik” üzerine geliştirdiği bilimsel programın bebek uykusuna ve bebeklik dönemi gelişimsel özelliklerine etkisini araştırdı. Boğaziçi Üniversitesinden aldığı kongre bursu ile 20. Uluslararası Çocuk ve Ergen Psikiyatri ve İlgili Bilimler Kongresinde Beyin, Zihin ve Gelişim teması, bebeklik ve erken çocukluk başlığı altında Paris’te sundu. 2019 yılında M.E.B. tarafından onaylı 464 saatlik Aile Danışmanlığı programını tamamlayarak aile danışmanı ünvanını almıştır.
2009 yılından itibaren klinik ve eğitimsel alanda psikolog olarak bebek, çocuk, ergen ve aileleri ile çalışmalar yürütüp Türkçe ve İngilizce psikolojik danışmanlık hizmeti, grup danışmanlıkları ve seminerler vermektedir. Çeşitli dergi ve gazetelerde bebek ve çocuk psikolojisine dair yazıları bulunmaktadır. Profesyonel hayatı boyunca gündelik hayatta rahatlıkla uygulanabilecek stratejiler geliştirerek, ailelerin çocukları ile olan iletişimlerine ışık tutmaktadır. Gerçek mutluluğun çocuk davranışlarının altındaki nedenleri anlamada yattığına inanır. Empatik ebeveynlik becerilerinin gelişimine özen göstermedikleri durumlarda, ebeveynlerin çocuklarının davranışlarının anlamını çözmekte zorlanabileceğini düşünür. Çocuk davranışlarını anlamanın mutluluğunu yakalayabilmek için, önce çocuk beynini anlayabilmenin gerektiğine inanır. Çocuğa bakarken, insanın kendisi ile karşılaşıvermesini de ebeveyn için kimi zaman hoş- kimi zaman nahoş bir sürpriz olarak nitelendirir. Annedir. Kızı ve eşiyle İstanbul’da yaşamını sürdürmektedir.
Kitapları
Eğiten Kitap Akıl Küpü Serisi
Zihin Kuramını temel alarak hazırlanan 4-7 yaş çocuğu duyusal özelliklerine hitap eden dikkat, el-göz koordinasyonu, ince-motor ve sosyal duygusal zekâ üzerine nöro-psikolojik temelli 10 kitaptan oluşan gelişim seti bulunmaktadır. (M. O. Şakiroğlu, M. Yılmaz,2015)
İlgilendiği Konular
Hamilelik süreci, doğuma hazırlanma, yeni doğan bakımı ve ebeveynliğe hazırlık
Bebeklik dönemi gelişimsel aşamaları hakkında bilgilendirme ve bu bilgiler ışığında gerçekçi beklentiler oluşturma, ebeveynlikte esnek olabilme becerisi
0-3 yaş bebeklik, 3-6 yaş çocukluk dönemi uyku danışmanlığı
0-3 yaş bebeklik döneminde beslenme
0-3 yaş döneminde şefkatle emzirmeyi sonlandırma üzerine danışmanlık
2-3 yaş bezden ayrılma süreci
0-16 yaş bebek/çocuk/ebeveyn bağlanma ilişkisi
0-16 yaş ruhsal, bilişsel, sosyal gelişim takibi
3 yaş dönemi okula başlama süreçleri
3-12 yaş arasında, duyusal hassasiyetleri olan çocuklarla oyun odaklı danışmanlık
Çocuklarda öğrenme zorluğu ve dikkat eksikliği
Çocukluk çağı korku ve kaygıları
Çocuklarda depresyon, özgüven eksikliği
Çocuklarda davranış bozukluğu ve agresyon
Çocukluk çağında istismara maruz kalma
Boşanma, taşınma, ayrılık
Evlat edinme
Ebeveynlik tutumları, aile içi şiddetsiz iletişim
Akademik ve duygusal olarak çocukları tanıma ve ailelere rehberlik etme
Aile içi iletişim sıkıntısı yaşayan çocuklar
Ergenlik dönemi sorunları
Grup danışmanlıkları
Ailelere yönelik seminer ve eğitimler
Şirket içi seminer ve eğitimler şeklindedir
Aldığı Eğitimler ve Araştırma Asistanlıkları
Koç Üniversitesi: 4-6 yaş arası çocuklarda otobiyografik bellek konulu ve 2-4 yaş arası çocuklarda dil gelişiminde anne-çocuk ilişkisinin önemi ile ilgili araştırmaların asistanı olarak yer aldı. Lisans eğitiminin bir kısmını Amerika’da DePauw University’de sürdürdü. Burada evrimsel psikoloji ve klinik psikoloji derslerini aldı. Yurt dışı eğitimi sırasında Prof. Dr. Matthew Hertenstein yönetimindeki Amerika ve İspanya’da yapılan dokunma yoluyla iletişim üzerine olan deneysel araştırmayı Türkiye’de uyguladı. Örgütsel psikolojiye bir dönem ilgi duyarak çalışanların sosyal sorumluluk projelerine katılımı ve iş bağlılığı arasındaki ilişkinin saha araştırmasını yaptı. 2009 yılında Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı yönetiminde göçmen aile çocuklarının kültüre adaptasyon aşamasında psikolojik sağlıklarını iyileştirici müdahale çalışmasında yer aldı. Lisans öğrencisi iken, 2009 Ulusal Lisansüstü Öğrencileri Kongresi’nde bilimsel bildiri olarak 2008-2009 yılları arasında yaptığı üç bilimsel çalışmasını sundu. Sosyal sorumluluk kapsamında Çocuk Esirgeme Kurumu’nda çalışan bakıcı annelere destek oluşturmak amacıyla kurulan Minik Adımlar Projesi’nde yer aldı.
Boğaziçi Üniversitesi: Klinik Psikolog Prof. Dr. Fatoş Erkman gözetmenliğinde danışmanlık seanslarının süpervizyonlarını aldı. Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Biriminde genç yetişkinlere bireysel danışmanlık ve grup danışmanlığı yaptı. Boğaziçi Üniversite’si Barış Eğitimi Merkezi kapsamında Dr. Marshall Rosenberg’in “Şiddetsiz İletişim” adlı kitabını merkez ekibiyle İngilizceden dilimize çevirdi. WISC-R IV Çocuklar için Zekâ Testi, Bender – Gestalt, WAIS III ve diğer çocuk psikolojik test eğitimlerini aldı. 24 saatlik “Bilişsel Psikoterapi” (Türk Psikoloji Derneği) ve “Çocuk, Ergen ve Aile Çalışmasında Teori ve Müdahale” ve “Klinik Çalışmalarda Çocuk ve Ergen Terapisi” sertifika ve danışmanlık eğitimlerini tamamladı. Boğaziçi Üniversite’si Psikolojik Danışmanlık Biriminde genç yetişkinlere bireysel danışmanlık ve grup danışmanlığı yaptı. Robert Kolej’de Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik biriminde Uzm. Psk. Şükran Başarır süpervizyonunda staj yaptı. Uzman Eğitimci Hüma Çobanoğlu Naldemirci ile Türkiye’de ilk defa Duyusal Oyun temelli anaokulu eğitim programı geliştirip bilimsel olarak test etti ve yaptıkları çalışmayı Türkiye Özel Okullar Birliği Sosyal Duygusal Öğrenme Kongresi’nde sözel bildiri olarak sundu.
Bilimsel Çalışmaları
Bireysel olarak ve meslektaşlardan oluşan ekiplerle yürüttüğü bilimsel çalışmaları mevcuttur.
Bunlardan bazıları sırasıyla aşağıda yer almaktadır.
* “The Effect of Emotional Intelligence on Burnout: The Mediation of Social Problem Solving”.
3rd National Graduate Psychology Student Conference, Istanbul, Turkey. (2009 June)
* “Communication via Touch”
3rd National Graduate Psychology Student Conference, Istanbul, Turkey. (2009 June)
*“Structure of Attention and Relevance to Emotion Regulation of Children”
16th Biennial International Conference on Infant Studies in Baltimore, Maryland, (3-033)
Poster Session 9 Key Ballroom Salons 7-8, Saturday 3:10pm - 5:00pm 2010,
http://icis2010.isisweb.org/schedule/searchview2.cfm?author=10185
*“The Relationship between Life Satisfaction, Emotional Intelligence, and Conflict Resolution Skills of University Students”
WORLD COUNCIL OF COMPARATIVE EDUCATION SOCIETIES, BORDERING, RE-BORDERING AND NEW POSSIBILITIES IN EDUCATION AND SOCIETY (Oral Panel Presentation) Program Book V, Page 5, 101, 166 PEACE EDUCATION AND CONFLICT RESOLUTION: APPLICATION EXAMPLES FROM TURKEY TG03 - Education, Conflict and Transitions Within and Between Societies Şakiroğlu, Mualla Oya TH.1.26.TG03 - BoA#:422, 2010 ISTANBUL XIV WCCES 14-18 JUNE, BOĞAZİÇİ UNİVERSİTY
http://www.wcces2010.org/ June 17th Thursday, 08:45 - 12:15 - NH 405 (North Campus)
* “The Effect of an Attachment Based Intervention on Attachment Security and Autistic-Like Features”
-ECP 2011 “Understanding and Embracing Diversity The 12th European Congress of Psychology ISTANBUL (ORAL ABSTRACTS) Page 413, 2011 04/08 JULY/
-The 20 th World IACAPAP (International Association for Child and Adolescent Psychiatry and Allied Professions) Congress, Brain, Mind and Development, (Poster Session 3-Wednesday 25), Topic: Infant, Toddler, Preschool, We-P-3012 July 21 st to 25 th 2012 in Paris,
www.iacapap2012.org
* “An Intervention for Improving Executive and Theory of Mind Development of Children Using Drawing as a Gap between Performance and Understanding”
“Drawing Research Network: Interweavings; Pedagogy, Methodology and Research” The 3rd Annual International Thinking through Drawing Symposium & Drawing Research Network Conference: 24th - 26th of October, 2013 at Teachers College, Columbia University and The Metropolitan Museum of Art in New York
*3-4 Yaş Çocuklarında Duyusal Oyunun Öz-farkındalık ve Çocuk Gelişimine Etkisi Araştırması
Türkiye Özel Okullar Birliği Temel Eğitim Sempozyumu, Sosyal Duygusal Öğrenme, Öz-farkındalık
https://www.tozok.org.tr/kitap/6Temel/files/assets/basic-html/page137.html
*”The Relationship Between Psychological Adjustment, Best-Friend Acceptance–Rejection, and Peer Attachment During Late Adolescence”, International Society on Interpersonal Acceptance and Rejection (ISIPAR), 7th through the 10th of June, 2016, Madrid, Spain.